UNIverzI-JA-DA: Uspješni studentski timovi nastavljaju s poduzetničkim aktivnostima

univerzijada4

Na vidiku nova IT tvrtka, novinarski tim sa ‘drugačijim pogledom’, vrlo aktivna studentska Udruga, dok  instalacije hrvatskih inovatora nastavljaju „živjeti“

u Zagrebu, 13.9.2016.,  Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uspješno je zaključila projekt UNIverzI-JA-DA kojim su se financirali najbolji studentski projekti u rješavanju zadataka tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. godine.

Ispunjenjem cilja ovog pilot projekta koji je bio pružiti priliku studentima da se na stvarnim zadacima i uz podršku mentora educiraju i upoznaju s poduzetništvom te realiziraju ideju, dolazimo do zaključka da su studenti spremni preuzeti odgovornost, učiti i u praksi te da je ovo dobar način za poticanje budućih poduzetnika.

Kroz projekt koji je tražio tri rješenja iz kategorija Mobilna aplikacija,Turistička promocija hrvatske kulture i sporta te Urbani Zagreb proizašli su mobilna aplikacija timova Hrkify i Infinium koju je koristilo 2.500 studenata tijekom Igara, većinom stranaca koji su došli na ESI. Zanimljivost ovog rješenja je bio gamificirani Hrki (maskota) kojeg se „hranilo“ sportom, druženjem i razgledavanjem Zagreba i Rijeke te što će korištene tehnologije oba tima nastaviti koristiti na drugim projektima, a u planu je i otvaranje vlastite IT tvrtke. Na raspolaganju stranim studentima u gradu Zagrebu bila je Udruga studenata grada Zagreba koji su davali informacije putem info pulta i organizirali popratni sadržaj. Financijskim poticajima, 70.000kn, koje su dobili od Grada Zagreba, ova Udruga planira još mnogo sličnih aktivnosti.

Osim toga, zahvaljujući 200.000 kn poticaja iz Ministarstva turizma, hrvatska kultura i sport se promovirala CRO inovacijama tima Limitless – instalacijama torpedom, kravatom, penkalom i „živim“ Nikolom Teslom. su se fotografirali natjecatelji iz EU zemalja i iste dijelili na društvenim mrežama. Tim LIGO je izrađivao kratka videa o studentskoj kulturi, umjetnosti i sportu na način da se jako približio studentima te, kako su i sami studenti, su uspjeli iz svoje perspektive prenijeti sva događanja i isto objavljivati ne samo na društvenim mrežama (Facebook, You Tube, Instagram), nego su ih prenosile državne i lokalne televizije. Potaknuti ovim iskustvom, isto planiraju nastaviti i dalje, pa tako možemo očekivati ‘drugačije’ izvještaje sa kulturnih i sportskih događanja. Na završnom predstavljanju projekata i prije samog početka Europskih sveučilišnih igara, napravili su kratki video i o projektu UNIverzI-JA-DA.

Sveukupno su u realizaciji projekata sudjelovala 44 studenta koji su, iako u ‘sigurnom’ okruženju HAMAG-BICRO-a i uz financijsku potporu partnera MINT, Grad Zagreb i Udruga EUG2016, naučili što znači provesti projekt od same ideje na papiru, kroz nabavku potrebnih materijala i usluga, suradnju sa partnerima, vođenje tima te predstavljanje istog javnosti u medijima, ali i korisnicima odnosno publici tijekom ESI2016.

Dodajmo i kako je cijeli projekt proizašao iz HAMAG-BICRO Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora (MSPI) čije su aktivnosti usmjerene na mentorstvo, edukaciju i poticanje studenata na ulazak u poduzetništvo te da je za ovaj projekt HAMAG-BICRO nagradio 9 finalista sa 10.000 kn.

Imamo pobjednike!

medalja

U Zagrebu, 19. siječnja 2016. su u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), proglašeni pobjednici projekta UNIverzI-JA-DA koji će svojim projektima rješenjima pridonijeti organizaciji tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016.

Prvo mjesto u kategoriji Mobilna aplikacija podijelili su timovi Infinium i Hrkify koji će na inovativan i zanimljiv način omogućiti lakšu povezanost i umreženost gotovo šest tisuća studenata za vrijeme trajanja Sveučilišnih igara. Potporu za izvedbu rješenja omogućile su im Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016 u iznosu od 15.000 kuna. Tim LIGO i Limitless svojim će projektima pridonijeti turističkoj promocijI hrvatske kulture i sporta uz pomoć 200.000 kuna koje im je omogućilo Ministarstvo turizma za izvedbu rješenja. Isto tako, Grad Zagreb je osigurao 70.000 kuna za izvedbu rješenja Udruge studenata Grada Zagreba u kategoriji Urbani Zagreb. Za sve finaliste, HAMAG-BICRO je osigurao potporu ukupne vrijednosti 80.000 kuna koja im je omogućila prvotnu razradu poduzetničkih ideja.

Sažetci svih osam finalista koji su pred osmeročlanim žirijem i javnosti prezentirali svoje projekte nalaze se ovdje.

Pobjenici

11. studenog 2015. projekt UNIverzI-JA-DA, kojim se dodjeljuju financijska sredstva najboljim studentskim projektima u rješavanju zadataka tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. godine, ulazi u drugu fazu. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je zajedno sa partnerima na ovom projektu Ministarstvom turizma RH, Gradom Zagrebom i Udrugom Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016 među 44 prijavljena projekta odabrala 10 studentskih timova koji kao finalisti natječaja dobivaju novčanu nagradu te priliku  realizirati svoj projekt. Više pročitajte ovdje.

Mobilna aplikacija

 1. Hrkify – Ivan Orehovec
 2. INFINIUM – Marko Božac, Petar Šegina, Luka Perić,Stanko Krtalić Rusendić
 3. Komarci – Hrvoje Horvat, Andrej Hanzir, Nino Mihovilić, Sabo Barbara

Turistička promocija hrvatske kulture i sporta

 1. Andrea – Andrea Dujić
 2. LIGO – Ivona Mikulčić
 3. Limitless – Zoran Mičuda, Luka Knezić
 4. TEAM COCCOBALL – Ivo Brajlović

Urbani Zagreb

 1. FUNOS – Nikica Grubešić, Josip Vrbić
 2. INCLUDE – Ivan Mrvoš
 3. Udruga studenata Grada Zagreba – Luka Krznarić Matarić, Ante Slović, Ivan Vučenik, Fran Nemec

Sažetke finalnih projekata pročitajte ovdje.

IMG_7372

Cilj Projekta

UNIverzI-JA-DA je projekt za dodjelu financijskih sredstava najboljim studentskim rješenjima koji pomažu u rješavanju otvorenih pitanja tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. godine (dalje u tekstu ESI2016). Studentski projekti trebaju doprinositi s društveno korisnim inovacijama koje će studentskoj populaciji te građanima općenito pomagati kod rješavanja izazova tijekom, ali i nakon, ESI2016. Osnovni je smisao projekta UNIverzI-JA-DA pružiti priliku studentima da se na stvarnim zadacima i uz podršku mentora educiraju i upoznaju sa poduzetništvom te realiziraju svoju inovativnu ideju.

Projekt je pokrenula Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja kroz  Mrežu studentskih poduzetničkih inkubatora želi potaknuti studente na poduzetničke aktivnosti već za vrijeme studija.

Tko se može prijaviti?

Studenti (redovni i izvanredni) preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija sveučilišta i ostalih visokoškolskih ustanova (veleučilišta i visokih škola) u Republici Hrvatskoj. Prijava je moguća pojedinačno ili u timu do pet osoba do 31. listopada 2015. godine. Koraci za prijavu su na linku.

Rokovi

 • Natječaj otvoren od 14. svibnja do 31. listopada 2015. (23:59)
 • Predstavljanje ideje pred žirijem: 06. studeni 2015.
 • Objava finalista: 11. studeni 2015.
 • Dostava finalnih projektnih prijedloga i prezentacija za javno predstavljanje: 11. siječnja 2016.
 • Javno predstavljanje i objava pobjednika natječaja: 19. siječnja 2016.
 • Izvedba odabranih rješenja: proljeće 2016.

O Projektu

Projekt će se provoditi od svibnja 2015. godine do svibnja 2016. godine s ciljem odabira najboljih projekata iz sljedećih područja:

        I.            Mobilna aplikacija:

optimizirana za Android i iOS

prilagođenost vizualnom standardu EUG2016 – web stranice, kao i cjelokupnog vizualnog identiteta

aplikacija bi trebala pri svakom pokretanju provjeriti ima li promjena u podacima te ih po postojanju ažurirati na trenutnu verziju. Obzirom je fokus na inozemne korisnike koji su bez stalnog 3G pristupa internetu, većina informacija bi trebala biti fiksna i dostupna bez interneta, tj. ne ovisiti o čestim ažuriranjima

sadržaj aplikacije trebao bi biti sinkroniziran sukladno sadržajima na web stranici  + mogući dodatni sadržaj: transport (red vožnje tramvaja, autobusa), zabava (noćni život i ostala događanja) te adrese smještaja, sportske dvorane i lokacije za treninge

+ GPS navođenje (vezano na Google mape) od trenutne lokacije do odabrane lokacije smještaja, zabave, sporta i sl.

      II.            Turistička promocija hrvatske kulture i sporta:

nisu zadani okviri traženog rješenja

maksimalna vrijednost izvedbe projekta ne smije prelaziti iznos od 100.000kn bruto

predviđena su sredstva za izvedbu dva projektna rješenja

     III.           Urbani Zagreb:

nisu zadani okviri traženog rješenja

maksimalna vrijednost izvedbe projekta ne smije prelaziti iznos od 70.000kn bruto

predviđena su sredstva za izvedbu jednog projektnog rješenja

 

Projektne zadatke za sva tri navedena područja zadaju partneri ovog projekta te sudjeluju u stručnom žiriju pri odabiru finalnih i pobjedničkih rješenja:

 • Udruga Europske sveučilišne igre Zagreb/Rijeka 2016 (ESI2016)
 • Ministarstvo turizma RH
 • Grad Zagreb

Kriteriji odabira:

 • inovativnost
 • izvedivost
 • dodana vrijednost
 • iskustvo i kvalificiranost tima
 • financijski resursi

Sadržaj potpore najboljim projektima:

 • financiranje deset finalnih timova u iznosu od 10.000 kn
 • financiranje izrade maksimalno četiri najbolja projekta (ovisno o prihvatljivosti ponuđenih studentskih rješenja)
 • dostupni mentori MSPI-a za vrijeme trajanja projekta
 • mogućnost inkubacije finalista tijekom razrade projektnih rješenja
 • HAMAG-BICRO po potrebi financira otvaranje j.d.o.o.-a za projekte studenata finalista

Dodatne informacije o projektu UNIverzI-JA-DA nalaze se u SMJERNICAMA.

HAMAG-BICRO zadržava pravo izmjena i dopuna Javnog poziva. Eventualne izmjene i dopune objavit će se na mrežnim stranicama www.mspi.hr te će svi sudionici natjecanja biti pravodobno obaviješteni o svim promjenama.

Partneri projekta UNIverzI-JA-DA:

mint-01  HAMAG-Bicro-logo-999EUSA  grb zg 2

Medijski pokrovitelji:

TV studentradio student