Imamo pobjednike!

 

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) finale natjecanja za najbolje studentsko rješenje u okviru programa Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora (MSPI). Radi se o programu HAMAG-BICRO-a koji ima za cilj razviti svijest o poduzetništvu u studenata te potaknuti mladu populaciju na proaktivnost u realiziranju poduzetničkih ideja.

Povodom završetka ovogodišnjih pilot projekata u okviru programa MSPI, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a izjavio je: „Programom Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora obraćamo se mladim ljudima koji tek trebaju realizirati svoje ambicije u poslovnom svijetu. Želimo prepoznati one koji imaju poduzetnički instinkt, potaknuti ih na razvijanje svijesti o poduzetništvu i proaktivno razvijanje ideja kako bi izašli na tržište, komercijalizirali svoje proizvode i tako doprinijeli konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.“

Nakon prezentiranih studentskih poduzetničkih ideja u okviru pilot projekta „Zavrti priču!“, Evaluacijski odbor HAMAG-BICRO-a ocijenio je i odabrao najbolje među njima:

1. nagradu – 15.000 kuna osvojili su Dominik Badel za projekt Buzzles (set elektroničkih puzzli za poticanje učenja stem područja u ranoj dobi) i Tin Doždor za projekt Toothcam (3D intraoralna kamera za stomatologiju)
2. nagradu – 10.000 kuna osvojila je Ana Goleš za projekt Easy Oil (sustav automatske naplate točenja goriva putem registracije vozila)
3. nagradu – 5.000 kuna osvojio je Matija Srbić za projekt Noomly (pametni senzor pokreta namijenjen za upotrebu u dječjim vrtićima).

  1. nagrada – Dominik Badel, projekt Buzzles

3. nagrada – Matija Srbić, projekt Noomly

U okviru pilot projekta „Riješi problem!“ odabrano je pet studentskih rješenja koja su ostvarila pravo na novčanu nagradu u iznosu od 10.000 kuna. Za rješenje zadatka tvrtke Razvojne strategije d.o.o., promocija hrvatskog brenda bezglutenskih proizvoda MOJE MALO ZLATO, s 10.000 kuna nagrađen je tim Double „A“ – Ana Bogić i Ana Pušić, uz vodstvo mentorice prof. Ivone Jukić sa Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu. Svoje rješenje istog zadatka ponudili su Ivona Mikulčić, Karla Skok, Morana Bunić, Katarina Zidar i Mateja Cestar te osvojili nagradu. Mentorice na projektu bile su Lidija Kralj i Mirela Marović Omerzu.

Nagrađeni u okviru pilot projekta “Riješi problem!”

Tvrtka Sailboat RC d.o.o. studentima je zadala zadatak unaprjeđenja nabavnih procesa u poslovanju. Projektni tim Poculum koji čine Alen Dostal, Filip Štivičić i Josip Paladin osvojio je nagradu od 10.000 kuna za svoje rješenje. Mentor na projektu bio je prof. Krešimir Fertalj s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Izraditi B2B marketinški plan korporativne prodaje bio je zadatak tvrtke Studio Rebus. Nagradu od 10.000 kuna osvojio je B2B tim ispred kojeg je izlagao Zoran Mičuda. Rješenje su izradili uz pomoć mentora Daria Vuljanka.

Tijekom provedbe pilot projekata, studentima je na raspolaganju bila savjetodavna pomoć mentora iz akademskog i realnog sektora te financijska podrška HAMAG-BICRO-a u iznosu 5.000 kuna koja se mogla koristiti za troškove realizacije projekta. Kroz sudjelovanje u Mreži studentskih poduzetničkih inkubatora, studenti su dobili iskustvo rada u timu, osjećaj odgovornosti za realizaciju zajedničkih projekata te uvid u način komunikacije unutar strukturirane poslovne zajednice. Stečena znanja i vještine od velikog su značaja za njihovo snalaženje u poslovnom okruženju i uspjeh u poduzetničkom svijetu.